Terug naar overzicht
03 november 2016

3 weetjes over de vergoeding die een huurder moet betalen als hij opzegt

Als een huurder een woninghuur voor negen jaar opzegt in de loop van de eerste drie jaar van de overeenkomst, moet hij of zij een schadevergoeding betalen. Hoe bereken je die en kan je ze als verhuurder ook vragen als je dadelijk een nieuwe huurder v

Huren
Bericht delen:
3 weetjes over de vergoeding die een huurder moet betalen als hij opzegt

Als je huurder de huurovereenkomst opzegt tijdens de eerste drie jaar van het contract is hij een schadevergoeding verschuldigd. Die bedraagt drie maanden huur als het contract eindigt tijdens het eerste jaar, twee maand huur als het contract eindigt tijdens het tweede jaar en één maand huur bij een einde van het contract tijdens het derde jaar.
DE EINDDATUM TELT
Om de vergoeding te bepalen, is de einddatum van het contract bepalend en niet de datum waarop de opzeg werd gegeven. Ging het huurcontract bijvoorbeeld in op 1 november 2014 en gaf je huurder tegen 1 oktober 2015 zijn opzeg (om te eindigen op 31 december 2015), dan is hij niet drie maar slechts 2 maanden schadevergoeding aan jou verschuldigd.
OP BASIS VAN DE ACTUELE HUUR
Om het bedrag te bepalen, mag je de huurprijs in aanmerking nemen die van toepassing was op het einde van de huur. Dat betekent dus dat je voor het bepalen van de vergoeding de huur als vastgelegd in de huurovereenkomst mag indexeren. De huurder moet de vergoeding betalen op het einde van de huur.
STEEDS VERSCHULDIGD
Je huurder is deze vergoeding ook verschuldigd als je dadelijk een nieuwe huurder vindt en je huis of appartement uiteindelijk niet leeg staat. Je kan als verhuurder wel beslissen om het bedrag niet op te vragen maar hier is eigenlijk geen reden voor.
Bron: Immovlan.be

De sleutel tot een succesvolle verkoop begint met een professionele schatting!

Andere blogartikels

Alle artikels