Niet gevonden wat je zocht?

SCHRIJF JE IN

Wat is de waarde van jouw woning?

GRATIS SCHATTING

4 tips om je waterleidingen te beschermen tegen vrieskou

April 1, 2017

Bij deze koude temperaturen kan je bevroren waterleidingen missen als kiespijn. Niemand zit met dit weer graag aan bevroren leidingen te sleutelen en een loodgieter kost aardig wat centen. Onder het motto: “Voorkomen is beter dan genezen”.

1. TOCHT VERMIJDEN
Houd ijskoude lucht buiten en dicht alle tochtopeningen netjes af. Vaak komen deze leidingen in de kelder binnen, zorg daar dus voor voldoende warmte. Herstel gebroken kelderramen en ook deuren sluit je maar beter netjes af. Tocht is de grootste boosdoener.
2. PAK JE LEIDINGEN IN
Een beetje ouderwets maar de leidingen inpakken met een deken kan wonderen doen. De leidingen isoleren is nog efficiënter. Islotiemateriaal vind je in de doe-het-zelf-zaak.
3. LAAT LEIDINGEN LEEG
Leidingen die je niet gebruikt laat je maar beter leeglopen. Vooral deze in de tuin, die al gevoelig zijn, niet vergeten. Draai de kraan ook zeker dicht!
4. HOU JE THERMOSTAAT IN DE GATEN
Draai je thermostaat niet volledig uit. Laat de thermostaat altijd op de laagste stand staan, volledig uitdraaien is bij vriestemperaturen geen optie. Zorg er ook bij voorkeur voor dat de temperatuur niet onder de 7 graden zakt.
MOEST JE DEZE TIPS TOCH IN DE WIND GESLAGEN HEBBEN OF ZIT JE AL MET DE GEBAKKEN PEREN? DAN HEBBEN WE OOK ENKELE OPLOSSINGEN:
1. Check eerst of het geen algemeen probleem is. Als iedereen zonder water zit, situeert zich het probleem waarschijnlijk ergens anders.
2. Sluit in elk geval de hoofdkraan af.
3. Het probleem situeert zich meestal op de koudste plekken. Soms volstaat het de verwarming warmer te draaien. Anders kan een elektrische kachel of verwarmen met de haardroger vaak soelaas bieden. Gebruik nooit open vuur!
4. Let er op dat ontdooide leidingen kunnen beginnen lekken. Als je weet dat de leiding is gescheurd, wacht dan op de loodgieter voor het opendraaien van de hoofdkraan. Houd in elk geval een aantal emmers achter de hand.
De meeste loodgieters staan niet onmiddellijk op je stoep. Houd dus de hoofdkraan gesloten maar zet de leidingen open, tot de hulp arriveert!

Bron: Immovlan.be