28/11/2016

Wat kost bijna-energieneutraal bouwen?

Bouwen is fors duurder geworden als gevolg van de strengere EPB-regelgeving. Hoeveel betaal je extra om bijna-energieneutraal te bouwen?

Veel heeft natuurlijk te maken met de manier waarop je de verschillende eisen invult. Enerzijds is er de kost voor meer isolatie en luchtdichtheid. Anderzijds heb je de hernieuwbare technieken (Lees ook: BEN bouwen in vijf stappen)

1. Meer investeren in isolatie en luchtdichtheid

Het ligt eraan hoe ver je daarin gaat. Kies je voor de passiefhuisstandaard, dan ligt het kostenplaatje 10 tot 20 % hoger.

2. Kosten voor hernieuwbare energie

  • Zonneboiler: meerkost van 3.000 euro ten opzichte van een gewone condenserende ketel.
  • PV-panelen: reken op 8.000 euro voor een installatie van 3.500 kWh.
  • Warmtepomp: om te voldoen aan de eisen voor de minimum SPF (het reële rendement), vormen grondgekoppelde warmtepompen een voor de hand liggende keuze. Kies je voor verticale putboringen, dan kan de prijs oplopen tot 25.000 euro en meer. Ga je voor een horizontaal captatienet, reken dan op een investering van 12.000 euro.

... en extra werkuren

Ook niet te vergeten, zijn de kosten voor de werkuren. Een extra laag isolatie betekent niet alleen meer materiaalkosten, maar ook meer werk voor de aannemer. Zeker als hij ook rekening moet houden met een luchtdichte afwerking. Hetzelfde geldt voor de installatie van de technieken.

Terugverdientijd

Bekijk daarom het totaalplaatje en ga op zoek naar de investering die voor jou op lange termijn het best rendeert. Vraag dat je architect de terugverdientijd van bepaalde ingrepen berekent. Dikwijls loont het de moeite om wat meer uit te geven, als je die investering op termijn dubbel en dik terugverdient.

Welk E-peil voor jou het meest interessant is? Bereken het met onze E-peilcalculator!

Hoezo duurder?

Niet iedereen is het erover eens dat BEN bouwen per se duurder is. Volgens Rob Gijsenberg van Buro B Architecten, winnaar van de Belgische Prijs voor Energie 2013, kan BEN bouwen met elk budget.

Hou het betaalbaar

De Vlaamse overheid en enkele banken ondersteunen de bouw van BEN-woningen met drie maatregelen:

  1. E-peilpremie van de netbeheerder
  2. Korting (50 of 100 %) op je onroerende voorheffing gedurende vijf jaar
  3. Korting op je hypothecair krediet

Onze Premielinker maakt je snel wegwijs tussen deze drie opties.

Tot 10.000 euro voordelen

Volgens het Vlaams Energieagentschap (VEA) geniet je voor een bijna-energieneutrale woning tot 10.000 euro voordelen. En dan zijn er nog de kosten die je bespaart dankzij een lagere energiefactuur.

Bron: Livios.be

Wij schatten uw woning vrijblijvend