02/12/2016

De voor- en nadelen van een rieten dak.

Een woning met een rieten dak heeft veelal een authentieke en karakteristieke uitstraling. Vooral bij landelijke huizen staat dit soort dakbedekking heel charmant. Maar is een rieten dak wel brandveilig? En isoleert het voldoende?

DE VOORDELEN

1. Energie-efficiënt
De stengel van riet is hol en vult zich met lucht. Gevolg? Een uitstekende score op het vlak van isolatie. Voornamelijk bij een gesloten rieten constructie zijn de isolatiewaarden veelbelovend. Riet reflecteert bovendien warmte: in de zomer geniet je binnenshuis van koelte, in de winter is het lekker warm. Rietbedekking is een slimme keuze als je energiezuinig wil wonen, bij heel wat passiefhuizen zie je het materiaal liggen.
2. Charmant anders
Een rieten dak heeft vaak iets sprookjesachtig. Het is iets compleet anders dan gewone dakpannen, waardoor je woning zich meteen al onderscheidt. Zeker als je je huis op termijn wilt verkopen, kan dit een meerwaarde betekenen.
3. Wél brandveilig
Vroeger waren rieten daken en brandgevaar een heet hangijzer. Tegenwoordig werkt men veel met het schroefdaksysteem waarbij het riet op een gesloten ondergrond wordt aangebracht, wat het risico op brand beperkt. Zuurstof wordt bij deze methode immers niet naar onderen aangezogen en dat betekent een vertragende werking wanneer er toch brand mocht uitbreken. Je kan je dak ook altijd brandvertragend behandelen en een sprinklerinstallatie in het riet monteren.

DE NADELEN

1. Water + riet = geen vrienden
Regen is de grootste vijand van riet. Staat je huis bv. onder een grote boom? Dan krijgen algen en mos de kans om een laagje te vormen op je dak. Wanneer het regent, blijft je dak zo langer nat en is er een risico dat het riet gaat rotten. Het is dus belangrijk dat je je rieten dak minimaal eenmaal per jaar hiertegen behandelt.
2. Kortere levensduur
De gemiddelde levensduur van een rieten dak is 25 jaar. Dat is de theorie, want in de praktijk gaan rieten daken soms tot 40 jaar mee. Maar algemeen gezien, is de levensduur van een rieten dak een stuk korter dan die van een pannendak.
Of je tot slot kiest voor rieten dak of niet: een correcte plaatsing en afwerking zijn een noodzaak...

Bron: Immovlan.be

Wij schatten uw woning vrijblijvend