06/01/2017

Kan je een huis via sms kopen of verkopen?

Is het mogelijk om een huis via sms te kopen of te verkopen? Een Belgische rechtbank (de rechtbank van eerste aanleg te Gent) heeft hierover in het verleden in ieder geval al een positief besluit genomen...

Ook al is een sms geen letterlijke koopovereenkomst en is het niet genoeg om aan te tonen wat er besloten is, toch betreft het een geschreven boodschap en kan het dus gebruikt worden als bewijs.

Een paar jaar geleden heeft een stel dat hun huis aan het verkopen was hier de bittere praktijk van ondervonden. Toen ze op zoek waren naar een koper voor hun huis, hebben ze een bod van 550.000 euro per sms geaccepteerd. Later, toen ze een interessanter bod ontvingen van een andere mogelijke koper wilden ze het contract tekenen met deze persoon omdat ze dachten dat ze niet verplicht waren hun huis te verkopen aan de eerste persoon. Er was immers geen contract ondertekend...

In principe is er echter sprake van een verkoop als beide partijen het eens zijn over de prijs.

In het voorgaande voorbeeld, schatte de rechter in dat elk individu in onze moderne, westerse samenleving een eigen mobiele telefoon heeft en dat dit apparaat in principe enkel en alleen gebruikt kan worden door de eigenaar.

Men kan dus de schrijver van het SMS-bericht achterhalen door te kijken naar het mobiele telefoonnummer waar de sms vandaan komt. Aan de hand van de mobiele telefoon-rekening van de provider heeft men weten aan te tonen dat beide partijen veel contact met elkaar hebben gehad.

Voorafgaand aan de overtredende sms waren er al andere sms’jes gestuurd die aantoonden dat het bod was geaccepteerd nadat hierover was overlegd.

immovlan - een huis via sms te kopen of te verkopen

Tot slot, accepteer als verkoper (alstublieft) geen enkel bod wanneer je niet van overtuigd bent dat je de verkoop met die specifieke persoon wilt sluiten.

Als je koopt, vergeet dan niet je bod een beperkte tijd geldig te houden en beroep te doen op de opschortende voorwaarde van het verkrijgen van een lening, want zolang het aanbod niet ingetrokken is kan de verkoper het accepteren en daarmee de verkoop sluiten.

En om alle discussie te vermijden kan je beter voor de aangetekende brief kiezen.

Bron: Immovlan.be

Wij schatten uw woning vrijblijvend