18/01/2017

Hoe bepaald je de juiste plafondhoogte?

Lijkt het plafond op je af te komen of krijg je een beklemmend gevoel als je een kamer binnenkomt? Dan is de plafondhoogte misschien wel slecht gekozen en dit kan heel oncomfortabel aanvoelen. Maar vanaf welke hoogte zit je dan wel safe?

Een éénduidig antwoord op deze vraag is niet evident. Wat wel vaststaat is dat er geen verplichte plafondhoogte is opgelegd in België. De architect is hier dus vrij in. In de praktijk betekent dit dat bij nieuwe huizen het plafond meestal tussen de 250 en 260 cm hoog is.

ENKELE RICHTLIJNEN

Voor sociale woningen zijn er wel enkele richtlijnen opgesteld door de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen. Zij adviseren:
? Leefruimte/keuken : 250 cm
? Slaapkamer : 240 cm
? Garages/bergingen : 220 cm
In Brussel wordt dan weer een vrije hoogte van 250 cm geadviseerd, terwijl in Wallonië er onderscheid gemaakt wordt tussen nieuwbouw en renovaties. Voor leefruimtes moet de minimale plafondhoogte in de leefruimte 220 cm hoog zijn bij renovaties en 240 cm bij nieuwbouw. Voor de slaapkamers is de minimale hoogte 200 cm bij renovaties en 220 cm voor nieuwbouw.
Als we even over de grens bij onze noorderburen spieken, dan merken we dat daar wel een wettelijke minimum plafondhoogte is opgenomen in de wetgeving. Deze werd recent van 240 cm naar 260 cm opgetrokken. We worden immers alsmaar langer en de plafonds evolueren dan maar beter mee.

GA IN OVERLEG MET JE ARCHITECT

De plafondhoogte mag dan vaak over het hoofd worden gekeken, ga er toch het gesprek over aan met uw architect. Deze hoogte bepaalt voor een stuk je gevoel bij je woning en dat is toch niet onbelangrijk. Hou er wel rekening mee dat een relatief laag plafond niet altijd benauwd hoeft aan te voelen. Als er voldoende lichtinval is, er grote ramen zijn voorzien en de verhoudingen met de oppervlakte juist zitten, dan kan een iets lager plafond geen probleem vormen. Al gaat het altijd om een persoonlijk aanvoelen. Informeer je dus goed en hou voor je aan de slag gaat de ogen en oren open. Informeer gerust naar de plafondhoogtes bij anderen.
Uiteraard speelt je lengte ook mee. Iemand van 2 meter zal zich ongetwijfeld onwennig voelen met een plafondhoogte van 220 cm.

Bron: Immovlan.be

Wij schatten uw woning vrijblijvend