20/12/2018

Nieuw EPC vanaf 2019

Wie in Vlaanderen een woning of appartement te koop of te huur aanbiedt, moet verplicht sinds 1 januari 2009 een energieprestatiecertificaat (EPC) hebben. Vanaf januari 2019 wordt dit EPC “gerestyled”.

Naast de energiescore, zal voortaan - net zoals bv bij elektrische toestellen - ook een energielabel worden meegegeven, gaande van A+ (zeer goed) tot F (zeer slecht). Daarnaast zal het nieuwe EPC aantonen welke zaken er energetisch gezien goed zijn aan de woning, welke minder goed en welke aanpassingen nodig zijn om een beter EPC-label te krijgen. Dit kan gaan over zowel de daken, gevels, vensters, beglazing, deuren, vloeren,... Tenslotte zal er ook een raming van de kosten voorzien worden, zodat je je energiescore kan verbeteren.

Het doel van deze restyling is om potentiële huurders en kopers nog beter te informeren en om eigenaars aan te zetten om energiezuinige maatregelen te nemen door bv te renoveren. Door deze sensibilisatie en informatie hoopt Vlaanderen in 2050 een energiezuinig gebouwenpark te hebben.

Beschik je op 01.01.2019 over een geldige - “oude” - versie van het EPC, dan hoef je geen nieuw EPC te laten opmaken bij het te koop of te huur stellen van je woning of appartement. Dit EPC blijft immers geldig. Laat je vanaf 01.01.2019 een EPC opmaken, dan zal dit automatisch het vernieuwde EPC zijn.

Wij schatten uw woning vrijblijvend