05/03/2019

ER GROEIT EEN GROEN LAAGJE OP ONZE BAKSTEEN IN DE MAAG

Meer dan de helft van de Belgen vindt dat we onze woning milieuvriendelijker moeten maken. Toch doen twee op de drie het niet omdat het “te duur” zou zijn.

Er groeit een dun laagje groen op de baksteen in onze maag. Dat blijkt althans uit een onderzoek van iVox bij 1.000 Belgen, in de aanloop naar bouwbeurs Batibouw. Meer dan de helft (55%) van de ondervraagden
vindt dat milieuvriendelijke veranderingen in onze woning noodzakelijk zijn door de klimaatopwarming. Ook heeft eenzelfde 55% er effectief op gelet dat hun woning ecologisch en energiezuinig is bij het (ver)bouwen. Toch is de grootste motivatie daarvoor eerder de inhoud van onze portefeuille dan ons engagement. De goedkopere factuur die bij een lager energieverbruik komt, is voor 39% de hoofdreden om een woonst milieuvriendelijk te maken. Daarnaast geven twee op de drie ondervraagden aan dat ze bewust niet duurzaam hebben gebouwd of verbouwd omdat ze het te duur vinden.

“Als je in de juiste zaken investeert, kan je de prijs nochtans serieus drukken”

ISOLATIE BOVEN

Nochtans hoeft duurzaam bouwen en renoveren geen streep door de rekening te betekenen, weet architect Jan Stranger van het gelijknamige duurzame architectenbureau. “Als je investeert in de juiste
zaken, kan je de prijs serieus drukken. Zo heeft het geen zin om een warmtepomp van 30.000 euro aan te schaffen voor een slecht geïsoleerd huis. Alles begint bij isolatie. Die stevige basis gaat decennialang
mee en zorgt ervoor dat je kan besparen opandere extra’s. Heb je keuze tussen een isolatielaag van 12 of 16 centimeter? Kies voor het laatste. Die vier centimeter extra kosten een verwaarloosbare 4
à 5 euro meer per vierkante meter. De kosten van de werkuren blijven hetzelfde. Je zal ook een drastisch verschil zien in je energiefactuur en ook de investering in het verwarmingsvermogen wordt beperkt.”

LUCHTDICHT

Op de tweede plek in de prioriteitenlijst komt het luchtdicht maken van je woonst, waardoor warmte niet door spleten en kieren verloren gaat. Pas op de derde plaats prijken extra’s zoals zonnepanelen, een
ventilatiesysteem en verwarming. “Die technieken verslijten sneller dan isolatie en moeten om de 10 à 15 jaar vervangen worden. Daarom zijn ze minder prioritair bij een beperkt budget. Je kan er wel voor kiezen om bijvoorbeeld al wachtbuizen te leggen voor zonnepanelen of een warmtepomp, en die pas later installeren als je meer bijeen hebt gespaard.”

DROOMHUIS

Nog opvallend: 4 op de 10 Belgen vinden dat we kleiner moeten gaan wonen uit milieu-overwegingen. Eén op de drie vindt het bovendien onverantwoord dat er nog nieuwe vrijstaande woningen worden bijgebouwd. Ironisch genoeg behoort zo’n alleenstaandewoning op het platteland wel tot de categorie ‘droomhuizen’ van de meeste Belgen, blijkt uit de bevraging. Ook zouden 6 op de 10 stadsbewoners liever naar het platteland verhuizen. Al zou dat een ecologische ramp zijn, weet Vlaams Bouwmeester
Leo Van Broeck. “Een vrijstaande woning op het platteland stoot dubbel zoveel koolstofdioxide uit. Bovendien veroorzaakt transport van de bewoners nog eens extra CO2.”

Wij schatten uw woning vrijblijvend