23/05/2019

Airbnb is geen vastgoedmakelaar, maar een informatiedienst.

Airbnb is geen vastgoedmakelaar, maar een informatiedienst. Dat meent het Europees Hof van Justitie. Europese lidstaten kunnen de activiteiten van Airbnbin hun land dan ook niet zomaar lamleggen.

Advocaat-generaal Maciej Szpunar van het Europees Hof van Justitie stelt in zijn advies aan de rechters dat het verhuurplatform informatiediensten levert en geen vastgoedmakelaar is. Het gaat nog niet om
een definitieve uitspraak, maar de Europese rechters volgen dergelijke adviezen veelal.

VRIJHEID VAN DIENSTVERLENING
Airbnb’s digitale bemiddeling bij de huur en verhuur van woningen en kamers valt volgens het advies onder de vrijheid van dienstverlening. De nationale overheid mag beperkingen opleggen, bijvoorbeeld om consumenten
te beschermen, maar niet op eigen houtje. Een Europese lidstaat die dat wil doen, moet de Europese Commissie daarvan op de hoogte brengen en Ierland – waar de Europese hoofdzetel van Airbnb
gevestigd is – zelf eerst vragen maatregelen te nemen.

FRANKRIJK KAN NIET ZOMAAR BEPERKINGEN OPLEGGEN
Airbnb wordt in Frankrijk vervolgd omdat de diensten in strijd zouden zijn met de Franse vastgoedwetgeving.Het online platform laat particulieren toe hun appartement of woning te verhuren op korte termijn.
Daarmee treedt het bedrijf volgens de klagers op als een vastgoedmakelaar, een activiteit waarvoor het niet aan de Franse regels voldoet.Een rechter in Parijs legde de zaak voor aan het Europees Hof nadat
het Franse openbaar ministerie het Europese hoofdkantoor van Airbnb in Ierland had aangeklaagd op grond van de Franse vastgoedwet.
Maar dat mag niet, zegt het advies van advocaat-generaal Szpunar. Aangezien Airbnb juridisch vanuit Ierland opereert, kan Frankrijk het bedrijf niet zomaar beperkingen opleggen,
concludeert hij. Airbnb’s verweer in de Franse zaak was dat zijn diensten onder de Europese dienstenrichtlijn en niet onder de Franse vastgoedregels vallen. Szpunar gaat daarin mee en oordeelt dat Airbnb als een ‘dienst in de informatiemaatschappij’ gezien moet worden, en daardoor onder de Europese vrijheid van dienstverlening valt.

GOEDE PARTNERS ZIJN
Airbnb verwelkomt het advies. Dat geeft volgens het bedrijf ‘een duidelijk overzicht van welke regels van toepassing zijn op economische deelplatforms als Airbnb en hoe die kansen creëren voor consumenten. “We willen ook goede partners zijn en werken met meer dan 500 overheden wereldwijd aan maatregelen om gastheren te helpen hun huizen te delen, de regels te volgen en hun eerlijke deel aan belasting te betalen”, klinkt het. De zaak rond Airbnb doet denken aan de eerdere
juridische gevechten rond het taxiplatform Uber, dat naar eigen zeggen een informatiedienst is en volgens
zijn tegenstanders een vervoerbedrijf. Op het definitieve arrest is het wellicht nog enkele maanden wachten.

Wij schatten uw woning vrijblijvend