13/01/2020

Plat dak of puntdak?

Bij de aankoop van een bestaande woning of bij het opmaken van een nieuwbouwplan is het dus erg belangrijk de voor-en nadelen van beide concepten tegen elkaar af te wegen.

In functie van de eigen noden en ( financiële ) mogelijkheden is de keuze tussen beide opties.
Hieronder lijsten we de PRO ’s en de CON ’s op van een punt- of nok-dak versus een plat dak :

PUNTDAK
Ruimte: Verlies van verticale ruimte op de verdieping van het dak.

Bouwtechnisch plus: Betere kwaliteit en stevigheid.

Bouwtechnisch min: Constructie definitief en aanpassingen brengen grote structurele werken

Kostprijs installatie: Duurdere plaatsings- & materiaalkost, meer werkuren, duurzame materialen

Duurzaamheid:Gaat veel langer mee, gebinte en bedekking trotseren veel beter de tijd. Punt- of nok-daken maken niet zelden een eeuwwissel mee. De schuin aflopende vlakken verzekeren een veel betere afvloeiing en zijn minder onderhevig aan de natuurelementen.

Isolatie: Betere en meer structurele isolatiemogelijkheden. Isolatie makkelijker en goedkoper aan nieuwe normen aan te passen.

Onderhoud: Makkelijker en goedkoper te onderhouden. In het slechtste geval al eens enkele dakpannen vervangen. Voorzie dan ook bij reserve-dakpannen bij de bouw van het dak.

VS

PLAT DAK
Ruimte: Een volledig opgemetste verdieping op dak-niveau = Ruimte-winst.

Bouwtechnisch plus: Mogelijkheid om achteraf extra verdieping te bouwen eenvoudig=extra troef bij verkoop. Dakterras of groendak mogelijk.

Bouwtechnisch min: Minder duurzame materialen.

Kostprijs installatie: Makkelijker te plaatsen, minder werkuren.

Duurzaamheid:Uiterlijk na 30 jaar dient een plat dak te worden vervangen, UV-straling, de grotere kans op stilstaande waterplassen en mos zorgen voor een snellere slijtage van de tegelijk minder duurzame materialen.

Isolatie:Moeilijker goed te isoleren. Definitief karakter originele isolatie = d.w.z. duurder en technisch moeilijker aan nieuwe normen aan te passen.

Onderhoud: Duurder en frequenter onderhoud is een noodzaak.


CONCLUSIE : De keuze tussen enerzijds een punt- of nok-dak en anderzijds een plat dak is niet eenvoudig te maken en dient afgetoetst aan vele criteria.

Wij schatten uw woning vrijblijvend