31/05/2020

Vastgoed na Coronapauze

Koper en huurders hakken sneller knopen door.

Sinds 11 mei zijn plaatsbezoeken weer mogelijk, nadat de vastgoedmarkt acht weken stillag door de lockdown. De verkoop en verhuur van residentieel vastgoed draait intussen weer op volle toeren, bevestigt CIB Vlaanderen. Dit zijn de belangrijkste tendenzen.

1. KOPERS EN HUURDERS VOELEN ZICH OPGEJAAGD
Door de verplichte coronapauze ontstonden wekenlange wachtlijsten voor plaatsbezoeken. Omdat ze weten dat er na hen nog een heleboel andere belangstellendenvolgen, voelen de kandidaat-kopers en-huurders zich opgejaagd. “De mensen hakken sneller de knoop door. Vermoedelijk is dit slechts een tijdelijk fenomeen”, zegt Kristophe Thijs, directeur communicatie van CIB Vlaanderen. “We zullen moeten afwachten of we ook op langere termijn een stijging van het aantal transacties gaan zien.” Economen voorspelden eerder lichte prijsdalingen op de Belgische immomarkt, door de gedaalde koopkracht en de sombere tewerkstellingsvooruitzichten.

2. BESLISSEN ZONDER DE OUDERS De snellere beslissingen houden ook verband met de coronamaatregelen. Voor jonge kopers is het klassieke tweede bezoek samen met de ouders er niet meer bij. Volgens de richtlijnen van de immosector wordt het aantal deelnemers tot een plaatsbezoek beperkt tot 2 personen. Deelnemers aan een plaatsbezoek mogen geen deuren of voorwerpen aanraken.

3. GROTE APPETIJT BIJ BELEGGERS De economische geschiedenis leert dat sommige beleggers in crisistijd zich op vastgoedinvesteringen richten. Dat heeft twee redenen: de onzekerheid op de beurzen en de lage rente, die hypothecair krediet goedkoop maakt en vastrentend papier minder aantrekkelijk. Ook nu stelt de immosector een grote appetijt bij beleggers vast. Ze laten vooral hun oog vallen op duurder en makkelijk doorverkoopbaar vastgoed, zoals goedgelegen tweede verblijven aan de kust. Maar ook garageboxen gaan als vastgoedbelegging vlot van de hand.

4. VERSNELDE DIGITALISERING Een puur virtueel bezoek blijft een rariteit. Slechts in heel uitzonderlijke gevallen wordt een aankoop gedaan puur op basis van foto’s en video en zonder plaatsbezoek. Maar waar de coronacrisiswel tot een versnelde digitalisering heeft geleid, is bij de ondertekening van contracten. Huurovereenkomsten, opties en compromissen worden nu massaal digitaal ondertekend, bevestigt CIB Vlaanderen.

Wij schatten uw woning vrijblijvend