24/10/2020

Appartementen zonder terras geraken moeilijker verkocht

Corona en de woningmarkt

APPARTEMENTEN ZONDER TERRAS GERAKEN MOEILIJKER VERKOCHT

Huizen met tuin en appartementen met grote terrassen verkopen sinds de lockdown als zoete broodjes. Een schril contrast met het segment van flats zonder terras. Meer dan vroeger wil iedereen extra binnenruimte én buitenruimte, zij het in de vorm van een tuin of een groot terras. De lockdown, met zijn thuiswerk, zijn lessen op afstand en de angst om buiten te gaan, heeft velen doen nadenken. En dan kom je natuurlijk uit in een hogere prijsklasse, wat de gemiddelde aankoopprijzen ook al opdrijft.

WAARDE VAN EEN TERRAS

De lockdown heeft de kijk van de Vlaming op wonen grondig dooreengeschud.

Net na de lockdown gaven liefst drie op de vier huizenzoekers aan dat ze geen woning zonder tuin meer zouden kopen, zelfs als die op alle andere vlakken wel goed scoort.

Bij appartementen zag je iets gelijkaardigs: daar wilden zelfs negen op de tien kandidaat-kopers geen appartement zonder terras meer kopen. Logisch: als je alleen nog naar buiten mag voor een wandeling of fietstocht, dan besef je pas hoe waardevol een tuin of een terras is. En de Vlaming voegde sindsdien de daad bij het woord: belangrijkste coronaslachtoffer: de appartementen zonder terras. Er is natuurlijk corona, maar eigenlijk is de beweging een tijdje geleden al ingezet, toen promotoren begonnen vast te stellen dat nieuwbouwappartementen met een klein of helemaal geen terras moeilijker verkochten. Daardoor zijn ook de prijzen – volledig tegen de markttrend in – gestabiliseerd of zelfs lichtjes gedaald.

IEDEREEN NAAR DEN BUITEN

Intussen blijft de vraag naar huizen met tuinen in de groene rand rond de steden en op het platteland volop boomen. Aan de ene kant zien we dat we meer en meer huizen verkopen boven de oorspronkelijke vraagprijs, aan de andere kant zien we dat appartementen nu verhoudingsgewijs meer gekocht worden door investeerders om te verhuren dan door particulieren om er zelf te gaan wonen. Maar nóg opvallender is dat het aantal kandidaten in ons zoekbestand dag na dag aangroeit. En die mensen weten heel goed wat ze zoeken: een huis met een tuin. Huizen met tuin verkopen razendsnel, niet alleen in de stadsrand maar zelfs in de meer afgelegen dorpen.

PSYCHOLOGISCH EFFECT

Waar dit allemaal zal eindigen, is koffiedik kijken. De huidige vastgoedmarkt wordt meer gedreven door psychologie dan door economie. En dan kan het snel keren. Al geloven we niet dat de prijzen in elkaar zullen zakken.

Wij schatten uw woning vrijblijvend