March 23, 2021
Vlaams minister van energie, Mevrouw Zuhal Demir (NV-A) wil via de laatste nieuwe technologieën de Vlaming overtuigen zijn / haar woning energiebewust te renoveren.
Een scan van elke Vlaamse woning moet hiertoe bijdragen. Met thermografische luchtfoto’s en idem dito gevelscans wil Demir Vlaanderen in kaart brengen. En het is nodig willen we ook op het vlak van woningbouw de milieudoelstellingen halen. Immers, zowat de helft van de woningen in Vlaanderen is ouder dan 50 jaar. Om de vooropgestelde doeleinden te halen zouden er jaarlijks zowat 100.000 woningen onder handen genomen moeten worden. Op vandaag staat de teller op slechts iets meer dan 50.000.
Samen met het Europese ondersteuningsfonds wil de Vlaamse overheid vanaf volgend jaar verhoogde renovatiepremies aanbieden. De combinatie van Demir ’s plan om alle woningen thermografisch te laten scannen met de financiële ondersteuning moet de Vlaming over de streep trekken om zijn / haar woning zo optimaal en energiebewust mogelijk te vernieuwen. Velen onder ons denken nog te makkelijk dat de eigen woning wat dat betreft best ok is. Niets is echter minder waar.
Zo’n 70 gemeenten en steden namen zelf reeds het heft in handen en lieten gespecialiseerde bedrijven hun grondgebied in een bonte kleurenkaart omzetten. Het kleurenspectrum varieert van donker rood naar blauw, hoe roder hoe slechter geïsoleerd. Rood geeft immers aan waar een warmteverlies naar buiten toe zich situeert. Inwoners van de steden Antwerpen, Brugge en Gent kunnen op vandaag reeds een beeld van hun eigen woning bekijken op een daartoe speciaal gebouwde website. Het blijkt een leuke bezigheid en het doet mensen heel concreet over hun eigen situatie nadenken. Ondertussen blijkt dat vele Vlamingen moeten concluderen dat hun huis er wat dat betreft minder goed aan toe is dan vermoed.
Demir wil dan ook alle drempels die de Vlaming tegenhouden zo veel mogelijk verlagen of wegwerken. 3 Experten moeten het plan uitrollen. Ze hebben werk aan de winkel want er is niet alleen de administratieve mallemolen, maar er is ook het gemiddelde prijskaartje van € 55.000,- per woning. Een team van energiecoaches zal daarom opereren vanuit een aantal Energiehuizen om zo de Vlaamse bevolking met raad en daad bij te staan. Nu nog hopen dat iedereen de weg ernaartoe zal vinden.