Niet gevonden wat je zocht?

SCHRIJF JE IN

Wat is de waarde van jouw woning?

GRATIS SCHATTING

Waarop moet je letten als je een woning of appartement koopt?

April 1, 2022

Een eigendom komen is niet vanzelfsprekend. Waarop moet je extra letten? Hieronder een overzicht van enkele belangrijke punten.

 

1) Een hypotheeklening nodig?

Vraag dan bij minstens 3 verschillende financiële instellingen de voorwaarden en vergelijk niet enkel de rentevoet. Hou zeker ook rekening met de erbij horende schuldsaldo- en brandverzekering. De voordelen van een interessante intrestvoet kunnen door een verplicht gekoppelde schuldsaldoverzekering al snel negatief uitpakken. Stap zeker ook eens binnen bij een immo- en finotheker. Zij werken voor verschillende banken tegelijk op zelfstandige basis en zijn dikwijls beter in staat een krediet op maat aan te bieden. Door hun zelfstandig statuut zullen zij ook dikwijls een betere en klantvriendelijkere service aanbieden.

2) Variabele of vaste rentevoet?

Een vast rentevoet biedt een houvast. Die zekerheid kost geld. Niet zelden is het interessant een variabele rentevoet te kiezen. Een hypothecair krediet loopt immers doorgaans over een langere termijn. Een variabele rentevoet zal goedkoper zijn en geeft mogelijkheden tot een grotere en minder dure flexibiliteit? Informeer je goed en stel gerichte vragen bij de financiële instellingen waar je langs gaat.

3) Overweeg goed op voorhand welke mogelijk opschortende voorwaarden voor jou belangrijk kunnen zijn.

Met andere woorden; voorzie uitwegen om onzekere factoren die aan de aankoopdeal verbonden zijn te kunnen neutraliseren. “Het verkrijgen van een hypothecair krediet” is de meest voorkomende opschortende voorwaarde die genoteerd staat op een uitgebracht bod voor de aankoop van vastgoed. Immers, een bindend bod uitbrengen staat gelijk aan het huis aankopen. Wanneer de bank nadien een hypothecair krediet weigert zijn de problemen niet te overzien. Ook de verkoop van een eigen woning kan een voorwaarde zijn om over te gaan tot een andere aankoop. Dikwijls heb je pas eigen financiêle middelen vrij wanneer je huidige eigendom eveneens verkocht werd.

4) Kom je in aanmerking voor de verzekering Gewaarborgd Wonen?

De Vlaamse Overheid biedt een gratis verzekering aan die u kan beschermen bij onverwacht inkomensverlies mits u aan enkele voorwaarden voldoet. De afbetaling van uw hypothecair krediet is daarmee tot op zekere hoogte extra gevrijwaard.

Bezoek zeker de website van de Vlaamse Overheid.

5) Kijk na of je in aanmerking komt voor bepaalde premies.

Er bestaan tal van premies en financiële voordelen aangeboden door de overheid voor wie een huis of appartement aankoopt. Om het bos nog door de bomen te zien heeft Wonen-Vlaanderen heeft op het internet een handige tool gezet waarmee je je unieke eigen situatie omtrent de mogelijkheden tot toekenning van premies kan nagaan. Kijk na via de premiezoeker.

6) Wees je bewust van de nog bijkomende kosten bovenop de aankoopprijs.

Bovenop de aankoopprijs moet je nog extra budget voorzien. Registratierechten en notariskosten + ereloon dien je met zekerheid te voorzien. Weet hiervan op voorhand de draagwijdte, zo vermijd je een financiële kater of een te krap budget.

7) Je koopt niet enkel een woning maar ook de omgeving ervan.

Vraag je op voorhand af of de waardering/vraagprijs van de woning of het appartement wel in overeenstemming is met ander vastgoed in de onmiddellijke omgeving ervan. Ga na op vastgoed- en makelaars-websites welk de vraagprijs is van te koop staande panden in de nabijheid. Vergelijkingen hiervan gaan niet altijd helemaal op, maar als je steekproef groot genoeg is krijg je toch een min of meer correct zicht op de lokale vastgoedmarkt. Een klein één-slaapkamer appartement zonder lift in het centrum van Brugge kan hoger gewaardeerd worden dan een groot nieuw drie-slaapkamer appartement ergens op het platteland.

8) Hou stress zoveel mogelijk weg bij het nemen van je beslissing en vooral, geniet ook van het zoeken.

De aankoop van een woning / appartement is niet enkel een rationeel proces. Emoties komen er zeker en vast ook bij kijken, het gaat tenslotte om een erg belangrijke beslissing. Een eigen woning kopen is niet als een brood bij de bakker gaan halen!! Als alle financiële en praktische overwegingen en beslissingen genomen werden is het een kunst er ook van te genieten. Een goed gevoel overhouden aan je aankoop is eigenlijk waar alles om draait. Veel succes!!!

Hulp nodig bij de aankoop van je woning? Contacteer ons!